فرهنگ ، تاریخ ایران و جهان

مطالبی در سبک زندگی ، تاریخ ، فرهنگ و تمدن ایران و جهان

فرهنگ ، تاریخ ایران و جهان

مطالبی در سبک زندگی ، تاریخ ، فرهنگ و تمدن ایران و جهان

طبقه بندی موضوعی

دانستنی ها

پنجشنبه, ۲۲ تیر ۱۴۰۲، ۱۲:۲۵ ب.ظ

استعمار سنتى یا کهن‏

تسلط قدرت‏هاى بزرگ با اعمال زور بر حاکمیت کشورهاى کوچک. در گذشته دولت‏هاى سلطه‏گر بیشتر از راه فتح نظامى به گسترش خاک خود مى‏پرداختند و حاکم کشور مستعمره را نیز مستقیماً خود انتخاب مى‏کردند؛ مانند کشورهاى هند، تونس، الجزایر، مراکش و ... که مستعمره بودند. این نوع استعمار تا پایان جنگ جهانى دوم به شکلى پررنگ ادامه داشت و با بیدارى ملتها از بین رفت.

استعمار نو

در این شیوه، سلطه ظاهرى و تعیین مستقیم حاکم از سوى استعمارگران صورت نمى‏گیرد. بلکه سلطه به شکل غیر مستقیم است، یعنى زمامداران کشور مستعمره از مردم خود آن سرزمین هستند و ظاهراً کشور، تمام نشانه‏هاى استقلال همچون: مرز مشخص، پرچم مشخص، قانون اساسى و انتخابات را دارد اما در حقیقت، توسط عوامل استعمارى با برنامه‏ها و سیاست‏هاى آنها اداره مى‏شود. مانند زمان رضا خان و رژیم طاغوت در ایران.

استعمار فرانو

در این شیوه، ظاهراً قدرت‏هاى بزرگ، سلطه‏اى بر کشورهاى دیگر ندارند اما سلطه آنها در حدى است که تصمیم‏گیرى‏ها و سیاست‏گذارى‏هاى دولت‏هاى دیگر، در تمام عرصه‏هاى اقتصادى، سیاسى، فرهنگى و ... باید در راستاى منافع قدرت‏هاى سلطه گر شکل گیرد.

استعمارگران در این شیوه با ظاهرى مشروع و با شعارهایى مثل حقوق بشر، ایجاد صلح و امنیت، استقرار دموکراسى و آزادى، از طریق تهاجم وسیع خبرى، تبلیغى، فرهنگى و با استفاده از رسانه‏هاى عمومى به خصوص اینترنت، شبکه‏هاى ماهواره‏اى، فیلم‏هاى سینمایى و ... و به خدمت گرفتن روشن‏فکران وابسته داخلى و سایر گروه‏هاى همسو، اهداف استعمارى خود را دنبال مى‏کنند. مقام معظم رهبرى در مورد شکست این روش جدید استعمارى مى‏فرمایند: «البته این هم به جایى نخواهد رسد، چون چهره استعمار و استکبار، زشت‏تر از این حرف هاست؛ نمى‏تواند ظلم و ستمگرى و دد منشى خود را پنهان کند، نمونه‏اش عراق است.

امروز پرچم حقوق بشر در دست آمریکا و انگلیس و کشورهایى از این قبیل به یک چیز مسخره و خنده‏آور تبدیل شده است ... امروز دل ملت‏هاى اسلامى پر از نفرت از آمریکا و مستکبران است».

استکبار

از نظر لغوى یعنى انسان، اظهار بزرگى کند و آنچه را که از او نیست و براى او روا نیست ابراز دارد. بنابر این تعریف، استکبار، وصفى درونى است که مهمترین جلوه آن خود بزرگ بینى و خود را برتر از دیگران دانستن است.

از نظر سیاسى، استکبار، وجود نوعى سلطه‏گرى، سلطه جویى، بهره کشى فرهنگى، سیاسى و اقتصادى توسط اقلیتى محدود و زورگو و نفع‏طلب بر خیل عظیم توده‏هاى محروم مى‏باشد. منفعت‏طلبى به هر قیمتى‏از جمله ظلم و ستم بر انسان‏ها، به دست آوردن سلطه بر امکانات موجود در سراسر جهان و تصاحب ذخایر ملت‏هاى دیگر و به چنگ آوردن شریان حیات اقتصادى آنها و همچنین جلوگیرى از پیشرفت ملتهاى مستضعف براى ادامه حیات خویش از جمله ویژگى‏هاى استکبار است. 11

مقام معظم رهبرى، استکبار را یک دولت نمى‏دانند بلکه آن را یک مجموعه قدرت مى‏دانند و از آن به استکبار جهانى و گاه نظام سلطه تعبیر مى‏کنند که در رأس آنها آمریکا قرار دارد.

ایشان در مورد نظام سلطه و اهداف آن‏ها مى‏فرمایند: «قدرت‏هاى مستکبر جهانى و در رأس آنها ایالات متحده آمریکا، براى ملت‏هاى دیگر، حق حرف زدن و اظهار نظر کردن هم قائل نیستند، هر کارى که براى سیاست خودشان مفید و لازم بدانند ولو به ضرر ملتى یا ملت‏هایى باشند انجام مى‏دهند ...، یعنى یک طرف، فشار یک عده قدرتمند است که اگر درصد مسئله هم با هم اختلاف دارند، در تقسیم دنیا به مناطق نفوذ و فشار آوردن بر اکثریت مردم عالم، یک دست هستند و با هم اختلافى ندارند. اگر در تقسیم منابع غارت زده جهان سوم با کشورهاى فقیر، با هم درگیرى دارند- که دارند- اما در اصل غارت منابع و فشار بر روى دولت‏هایى که مقاومت کنند، با هم هیچ اختلافى ندارند» (بیانات رهبر معظم انقلاب، 13/ 8/ 1371).

همچنین سلطه فرهنگى، اقتصادى و به ویژه سلطه علمى را از جمله ابزارهاى استکبار جهانى براى حفظ سلطه بر ملت‏ها مى‏دانند و در مورد سلطه علمى مى‏فرمایند: «آن‏ها مى‏دانند که علم چقدر در قدرت بخشیدن به یک ملت و یک کشور تأثیر دارد، لذاست که اگر بخواهند نظام سلطه باقى‏

بماند، باید نگذارند آن بخشى که آنها مایلند سلطه‏پذیر باشند، داراى علم شوند؛ این یک استراتژى است که برو برگرد ندارد. (1/ 4/ 1383) و ما نمونه بارز این استراتژى را در مورد مسئله انرژى هسته‏اى کشورمان شاهدیم.[1]

 

 

 

[1] حسن قدوسى‏زاده، اصطلاحات سیاسى فرهنگى، 1جلد، دفتر نشر معارف - قم.

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی