فرهنگ ، تاریخ ایران و جهان

مطالبی در سبک زندگی ، تاریخ ، فرهنگ و تمدن ایران و جهان

فرهنگ ، تاریخ ایران و جهان

مطالبی در سبک زندگی ، تاریخ ، فرهنگ و تمدن ایران و جهان

طبقه بندی موضوعی

تربیت فرزندان‏ در آینه دین

پنجشنبه, ۲۵ خرداد ۱۴۰۲، ۱۰:۵۲ ق.ظ

مقدمه

تربیت فرزند یکى از مهم‏ترین وظایف والدین و مربیان در عرصه زندگى است. تربیت به معناى شکوفا نمودن استعدادهاى درون انسان‏ها و هدایت غرائز نهفته آنان به سوى قله کمال و رستگارى مى‏باشد.تربیت کلید واژه تشکیل تمدن انسانی می باشد و از جایگاه ویژه ای برخوردار است. در جوامع مختلف این موارد مشاهده می شود که فرهنگ ها با یکدیگر متفاوت می باشد و این در حوزه رفتاری و خانوادگی و سایر موارد بیشتر است و این از تربیت های مختلف آن ها نشات می گیرد.دین و مذهب و تربیت دینی یکی از گزینه های انسانی است که فرزندان خود را با آن آموزش است و از آن استفاده می کنند یا خود یا از مربیان متخصص در این زمینه استفاده می کنند. در این نوشتار به برخی از ویژگی های تربیت و آموزش دینی پرداخته می شود.

تربیت یعنى چه؟

تعریف یک مفهوم بسیار اهمیت دارد و در ابتدا به تعریف تربیت می پردازیم:

تربیت مجموعه تلاش‏هایى است، سنجیده و منظم براى نیل به هدف‏هاى مشخص و شکوفا سازى توان‏هاى بالقوه در تمام ابعاد وجودى انسان و به عبارت دیگر مى‏توان تربیت را انتقال میراث‏هاى فرهنگى مطلوب و ارزشمند از نسلى به نسل دیگر دانست.

به طور کلى، مجموعه تلاش‏ها، فرصت‏ها، اقدامات، امکانات و برنامه‏ها از بدو انعقاد نطفه تا واپسین دم حیات براى رشد و شکوفا سازى توان‏هاى بالقوه فرد به طور همه جانبه تا رسیدن به حداکثر ظرفیت را تربیت‏ مى‏نامیم.

از آنجایى که امامان معصوم شیعه (علیهم السلام) بهترین شیوه‏هاى تربیتى فرزند را فرا روى پیروان خود نهاده‏اند، زندگى پر افتخار آنان مى‏تواند به عنوان‏ موفق‏ترین الگوهاى تربیتى در طول تاریخ بشر مطرح شود. در این بخش روش‏هاى تربیت فرزند را در سیره و سخن امام باقر (ع) بررسى نموده و برخى نکته‏هاى قابل توجه را ارائه مى‏نماییم.

نقش تربیتى والدین‏

پدر و مادر به عنوان دو رکن اساسى خانواده بیش‏ترین نقش را در تربیت فرزندان ایفا مى‏کنند. مادر از زمان انعقاد نطفه تا دوران نوجوانى ارتباطى تنگاتنگ با کودک دارد. خصلت‏ها، اندیشه‏ها، افکار و رفتار مادر بیش‏ترین تأثیر را در ساختار شخصیتى یک نوجوان به جاى مى‏گذارد. مادر همانند یک معلم، مربى و الگوى گفتارى و رفتارى کودک به حساب مى‏آید.

او یکى از عوامل مؤثر تربیتى از نظر محیطى و وراثتى است. به این جهت براى پرورش فرزندان سالم و صالح، باید از زمان ازدواج در اندیشه انتخاب مادر شایسته براى فرزندان بود. چرا که از منظر حضرت باقر (ع) تربیت کودک از همان مرحله آغاز مى‏شود.

امام باقر (ع) در روایتى به تأثیر شیر مادر در اطفال اشاره کرده و به محمد بن مروان فرمود:

«اسْتَرْضِعْ لِوَلَدِکَ بِلَبَنِ الْحِسانِ، وَایَّاکَ وَالْقِباحِ، فَانَ‏ اللَّبَنَ قَدْ یُعْدى‏[1]؛

براى شیر دادن به فرزندت از دایه‏هاى خوشرو و زیبا استفاده کن و از زنان بد صورت و قبیح برحذر باش، زیرا شیر گاهى (صفات و ویژگى‏هاى روحى مادر را به فرزند) منتقل مى‏کند.»

در این گفتار امام پنجم (ع) از تأثیر شیر مادر در انتقال زشتى‏ها و زیبایى‏هاى ظاهرى مادر به فرزند سخن به میان آورده است. بنابراین نقش وراثتى و محیطى مادر در تربیت فرزندان نباید مورد غفلت قرار گیرد.

گذشته از تأثیر مادران در نسل آینده، وجود پدر نیز به عنوان مدیر خانواده نقش به سزایى در ساختار شخصیتى کودک دارد. طبق فرموده امام باقر (ع)، صلاحیت و شایستگى‏هاى پدر از جمله خصلت‏هایى است که در پرتو آن فرزندان از انحرافات و کجروى‏ها محفوظ مى‏مانند. آن حضرت فرمود:

«یُحْفَظُ الْاطْفالُ بِصَلاحِ آبائِهِمْ‏[2]؛

اطفال در سایه صلاحیت و شایستگى پدرانشان [از انحرافات‏] مصون مى‏مانند.»

در حقیقت مجموعه اعمال، رفتار و گفتار پدر، در شکل‏گیرى شخصیت آینده کودک کار ساز خواهد بود. افزون بر این پدر به عنوان مدیر اقتصادى خانواده مى‏تواند با کسب در آمد صحیح و به دست آوردن روزى حلال در روحیات و صفات کودک، تأثیر قابل توجهى داشته باشد. به همین جهت امام باقر (ع) به پدرانى که تلاش مى‏کنند سفره‏هاى منازل‏

خود را با روزى حلال بیارایند مژده مى‏دهد که: «آنان در روز قیامت با سیمایى نورانى همانند ماه شب چهارده با خداوند ملاقات خواهند نمود.

لَقَى اللَّهَ عَزَّوَجَلَّ یَوْمَ الْقِیامَةِ وَوَجْهُهُ مِثْلُ الْقَمَرِ لَیْلَةَ الْبَدْرِ.[3]»

تکریم شخصیت کودک‏

مربى شایسته با بهره‏گیرى از روش‏هاى متنوع، به تکریم شخصیت کودک مى‏پردازد و از این طریق زمینه تربیت صحیح و اعتلاى صفات نیک را در وجود او فراهم مى‏سازد. او مى‏داند که مهم‏ترین مشکل کودکان و نوجوانان، احساس حقارت و عدم اتّکا به نفس است و انسان همان طور که به آب و غذا نیازمند است به تکریم و توجه دیگران نیاز دارد، بلکه این نیازهاى عاطفى و معنوى او به مراتب بیشتر از نیازهاى جسمانى اوست.

عمده‏ترین دلیل ناسازگارى در فرزندان و علت بسیارى از ناهنجارى‏ها را باید در احساس حقارت و کم توجهى والدین به فرزند جست وجو نمود. این فقر روحى و روانى را مى‏توان از راه‏هاى زیر بر طرف نمود:

گزینش نام نیک‏

نام هر شخص نشانگر اعتقادات، ملیّت، فرهنگ و خواسته‏هاى درونى او و خانواده‏اش مى‏باشد. اسمى که براى یک کودک انتخاب‏ مى‏شود در تکریم و تحقیر شخصیت وى نقش دارد. کودکانى که نام زیبا و پسندیده دارند، غالباً مورد تقدیر و توجه دیگران هستند و از شنیدن تمجیدها و افتخاراتى که نامشان موجب آن است لذت مى‏برند؛ بر عکس کسانى که والدین آنان هنگام انتخاب نام به معنى و محتواى آن بى توجه بوده و یک اسم نامناسب و بیگانه از فرهنگ خودى را براى فرزند خود انتخاب کرده‏اند، در آینده احساس حقارت نموده و احیاناً مورد ملامت و سرزنش قرار خواهند گرفت. در سیره امام باقر (ع) به این نکته توجه خاصى مبذول شده است. آن حضرت در مورد انتخاب نام زیبا براى فرزندان چنین رهنمود مى‏دهد:

«اصْدَقُ الْاسْماء ماسُمِّىَ بِالْعُبُودِیَّةِ وَافْضَلُها اسْماءُ الْانْبیاءِ[4]؛

دوست داشتنى‏ترین اسم‏ها آن است که حاکى از بندگى خدا باشد و بهترین آن‏ها نام‏هاى پیامبران است.»

امام پنجم (ع) نام‏هاى فرزندان خویش را نیز از بهترین نام‏ها برگزیده بود. نام‏هاى فرزندان آن حضرت بدین ترتیب است:

1- جعفر (ع)

2- عبداللَّه‏

3- ابراهیم‏

4- على‏

5- زینب‏

6- ام سلمه‏[5]

پیشواى پنجم به این شیوه تربیتى آن چنان اهمیت مى‏داد که حتى دستور داده بود پایین‏ترین طبقات اجتماع را هم با القاب و نام‏هاى تحقیرآمیز صدا نکنند، بلکه با بهترین نام‏ها از آنان یاد کنند و مى‏فرمود:

«سَمُّوهُمْ بِاحْسَنِ اسْمائِهِمْ‏[6]؛

با نیک‏ترین نامشان آن‏ها را صدا بزنید.» و به این ترتیب از توهین و تحقیر شخصیت آنان جلوگیرى مى‏نمود.[7]

ابراز محبت به فرزند

فرزندان گلهاى بوستان زندگى اند و کام تشنه ى آنها جز با محبت والدین سیراب نمى گردد، هر نوع کوتاهى در سیراب نمودن عطش روحى آنان اثرى جز پژمرده شدن این گلهاى معطر در پى نخواهد داشت. برخى‏ والدین از نقش محبت در رشد معنوى و حتى جسمانى فرزندان خود غافلند و کمتر به اهمیت و تاثیر سحرآمیز آن توجه دارند در حالى که محبت دارویى شفابخش بسیارى از دردها است. بسیارى از ناسازگاریها و پرخاشگرى هاى فرزندان را با محبت مى توان پیشگیرى نمود. نکته ى مهم در محبت و عاطفه به فرزندان اظهار و ابزار آن است چه بسا والدینى که فرزندان خود را بسیار هم دوست مى دارند، اما از ابزار این دوستى یا غافلند یا ناتوانند. از بهترین جلوه هاى محبت به آغوش کشیده، بوسیدن، هدیه دادن در کودکى، نوجوانى و حتى دوران جوانى فرزندان است.[8]

آن حضرت به فرزند خویش ابراز محبت مینمود و با جملات دلنشینى که از عمق جانش بر میخواست فرزند گرامى اش را مورد خطاب قرار داده و میفرمود:

بابى انت و امى انت لها (یعنى الامامه)

پدر و مادرم فدایت، تو براى مقام امامت شایستگى دارى. آن حضرت حتى در آخرین لحظات زندگى در حالى که در بستر شهادت قرار داشت از ابراز محبت به فرزند نوجوان خویش دریغ نمى ورزید؛ به احترام او بلند شده، دست به گردن فرزندش انداخته، او را در آغوش گرفته و میان چشمانش را مى بوسید.[9]

آرى محبت خیلى از دردها را درمان میکند و دلها را بسوى انسان متمایل و مجذوب میگرداند. اساسا راز توفیق پیامبر اکرم (ص و امامان معصوم (ع) در مدیریت اجتماعى و تسخیر دلهاى مردم همین عشق و علاقه و ابراز آن با تمام شکل هایش به تشنگان کوثر محبت بوده است. رسول خدا (ص) میفرمود:

ان الله عزوجل رحیم یحب کل رحیم،[10]

خداوند عزیز و جلیل، مهربان است و هر فرد مهربان را دوست دارد.

امام رضا (ع) نیز از این داروى شفابخش و کیمیاى سحرآمیز کمال بهره را مى برد. چنانکه ابزار علاقه آن گرامى به فرزند بزرگوارش با عبارات‏

بابى انت و امى‏

و شبیه آن کاملا گویاى این حقیقت است. کرامات، بخششها، تکریم محرومین، ابراز محبت به شیعیان و سایر افراد دلیل دیگرى بر این مدعاست. مولوى اثر عمیق و جاویدان ابراز مهر و عطوفت، این ابزار کارساز تربیتى را براى همگام کردن دیگران با اندیشه هاى راستین و مقرون نمودن افراد به فضائل و کمالات، اینگونه به رشته ى نظم کشیده است.[11]

احترام به فرزند

جابر بن عبداللَّه انصارى مى‏گوید:

روزى پیامبر مرا به همراه خود به منزل دخترش حضرت فاطمه علیها السلام برد. هنگامى که مقابل در رسیدیم، دست خود را بر در گذاشت و فرمود:

السّلام عَلَیْکُم.

- فاطمه پاسخ داد:

علیکَ السلام یا رسول اللَّه!

- آیا به داخل بیایم؟

- بله بفرمایید.

- مى‏توانم با کسى که همراه من هست، داخل شوم؟

- یا رسول اللَّه! پس اجازه بدهید من حجاب خود را کامل کنم.

بعد از آنکه حضرت زهرا علیها السلام اجازه ورود داد، به همراه پیامبر به داخل منزل رفتیم.

پیامبر صلى الله علیه و آله متوجه شد که صورت زهرا از فرط ضعف به زردى گراییده است.

- دخترم چرا چهره‏ات اینگونه زرد شده است؟

- یا رسول اللَّه! از شدت گرسنگى است.

رسول خدا صلى الله علیه و آله دست به دعا برداشت و عرض کرد: اى خدایى که گرسنگان را سیر مى‏کنى و گرفتارى‏ها را برطرف مى‏سازى! فاطمه دختر محمّد صلى الله علیه و آله را سیر کن!

جابر مى‏گوید: به خدا سوگند! بعد از این دعا بود که صورت زهرا برافروخته شد. مثل اینکه خون تازه در رگ‏هایش جریان یافت و گرسنگى‏اش برطرف گردید.[12][13]

آثار تربیت صحیح

اثرات کار و فعل نیک تاثیر غیرقابل انکاری در زندگی فردی و اجتماعی دارد. و تربیت صحیح فرزند آثار خاص خود را دارد که در حدیث ذیل از امام صادق علیه السلام به آن اشار دارد.

قال الصادق (ع): ثلثة أشیاء فی کل زمان عزیزة، و هى الاخاء فی اللَّه تعالى، و الزوجة الصالحة الألیفة تعینه فی دین اللَّه عز و جل، و الولد الرشید. و من وجد الثلاثة (و من اصاب احدى الثلاثة) فقد أصاب خیر الدارین و الحظ الاوفر من الدنیا و الآخرة. و احذر أن تواخى من أرادک لطمع أو خوف أو میل أو مال أو أکل أو شرب، و اطلب مؤاخاة الاتقیاء و لو فی ظلمات الارض، و ان أفنیت عمرک فی طلبهم (لطلبهم)، فان اللَّه عز و جل لم یخلق على وجه الارض أفضل منهم بعد النبیین، و ما أنعم اللَّه على العبد بمثل ما أنعم به من التوفیق لصحبتهم.[14]

ترجمه‏

(باب پنجاه و پنجم در برادرى) حضرت صادق (ع) فرمود: سه چیز است که در هر زمان عزیز و پر ارزش است، و آنها عبارتند از برادرى در راه خدا، و زوجه صالحه مهربانى که یارى کند شوهر خود را در امر دین، و فرزند رشید خردمند.

و کسى که این سه چیز را دارا باشد، به خیر و صلاح دنیا و آخرت نائل گشته، و نصیب فراوان و حظ کامل برده است، و پرهیز کن از برادرى و رفاقت‏ کسى که روى طمع یا ترس یا تمایلات نفسانى یا مال یا براى خوردن و آشامیدن با تو رفیق و برادر مى‏شود.

و کوشش کن که: برادرى از پرهیزکاران با حقیقت پیدا کنى، اگر چه در طلب او به زحمت بسیار دچار گردى؛ و اگر چه او در جاى دور و در ظلمات زمین باشد، زیرا که پروردگار متعال پس از انبیاء و اوصیاء آنان افرادى را که مانند یا بهتر از پرهیزکاران باشد نیافریده است، و خداوند متعال به بنده‏اى نعمت و توفیق نداده است که بهتر و بالاتر باشد از توفیق درک مصاحبت چنین اشخاص.[15]

شرح‏

زوجه صالحه براى تربیت فرزند و تدبیر منزل و اداره امور داخلى و اعانت به امور دینى مرد است. و فرزند عاقل و رشید براى کفایت و یارى کردن در امور خصوصى و زندگى خانوادگى و ادامه امور مربوط به پدر است. و رفیق حقیقى براى همراهى و دستگیرى و مساعدت در امور خارجى و اجتماعى مرد است. و چون این سه قسمت تأمین شد؛ زندگى دنیوى و اخروى مرد از هر جهت (داخلى، خارجى، اجتماعى، انفرادى) اداره شده، و معاش و معاد هر دو به صورت بهترى اصلاح مى‏شود.

از جان طمع بریدن آسان بود و لیکن* از دوستان جانى مشکل توان بریدن

 فرصت شمار صحبت کز این دوراهه منزل* چون بگذریم دیگر نتوان به هم رسیدن‏[16]

نتیجه

آنچه بیان شد باید به این نتیجه رسید که آموزهای دینی از اهمیت بسیار زیادی دارد این آموزه ها هم رفتاری و روشی است.یعنی هم جنبه های رفتاری و عملی پیامبر گرامی اسلام و ائمه علیهم السلام و هم جنبه های روشی این هدایتگران بشریت را دید و به کار بست تا نسلی متدین و وفادار به تعالیم اللهی تربیت کرد.تعالیم دینی و مذهبی بهترین روش برای رسیدن زندگی ایده آل می باشد و لزوم مطالعه آنها برای این ارزشمند و پر اهمیت است.بنابراین باید از آنها درس گرفت و بکار بست.  

 

 

 

 

 

[1] ( 1). الکافى، ج 6، ص 44، ح 12.

[2] ( 2). بحار الانوار، ج 68، ص 236.

[3] ( 1). التحفة السنیه، ص 227.

[4] ( 1). وسائل الشیعه، ج 21، ص 124، ح 1.

[5] ( 1). مناقب ابن شهر آشوب، ج 3، ص 34.

[6] ( 2). کشف الغمه، ج 2، ص 363.

[7] پاک نیا، عبد الکریم، امام محمد باقر علیه السلام سرچشمه دانش، 1جلد، فرهنگ اهل بیت علیهم السلام - قم، چاپ: اول، 1388 ه.ش.

[8] ( 1) ماهنامه ى کوثر، ش 15، ص 22-

[9] ( 2) امالى صدوق، ص 663-

[10] ( 3) امالى طوسى، ص 516-

[11] پاک نیا، عبد الکریم، ویژگى هاى امام رضا (ع) ، الخصائص الرضویة، 1جلد، نسیم کوثر - قم، چاپ: اول، 1384 ه.ش.

[12] ( 1). الکافى، ج 5، ص 528.

[13] پاک نیا، عبد الکریم، ویژگى هاى پیامبر اعظم (ص)، الخصائص النبویة، 1جلد، نسیم کوثر - قم، چاپ: اول، 1385 ه.ش.

[14] منسوب به جعفر بن محمد، امام ششم علیه السلام، مصباح الشریعة / ترجمه مصطفوى - تهران، چاپ: اول، 1360ش.

[15] منسوب به جعفر بن محمد، امام ششم علیه السلام، مصباح الشریعة / ترجمه مصطفوى - تهران، چاپ: اول، 1360ش.

[16] منسوب به جعفر بن محمد، امام ششم علیه السلام، مصباح الشریعة / ترجمه مصطفوى - تهران، چاپ: اول، 1360ش.

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی